Hoofdpagina

Uit OV in Nederland
Versie door David meyer30 (overleg | bijdragen) op 14 mei 2017 om 10:20 (Nieuwe pagina aangemaakt met '<!-----MOBIELE WEERGAVE: KOP------> <div style="display:none"><div id="mf-kop-mobiele-weergave" style="background-color: #CADCEB;padding: 0.5em;margin-top:25px;"> {...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

OV in Nederland Wiki[bewerken]

FORUM - OVER OVNL

Welkom op de mobiele weergave. Gebruik de zoekfunctie hierboven om een artikel te vinden of navigeer via de links hieronder.

Welkom op de OVNL-Wiki
Station Zuidbroek met Spurt.JPG2141.jpg 5318-D.jpg2964-57.jpg
Hulp | OVNL‑Wiki‑forumdeel | Lange‑pagina's | Meest‑verwezen‑pagina's | Meest‑verwezen‑categorieën
Deze Wiki is onderdeel van de website OV in Nederland.nl, ook wel bekend als OVNL. De OVNL-wiki is bedoeld als aanvulling op het forum en als naslagwerk op diverse gebieden in het openbaar vervoer van Nederland. Ook is er aandacht voor het OV in België en Duitsland, inclusief grensoverschrijdende lijnen. Er zijn nu 459 artikelen. Met een OVNL-account kun je pagina's aanmaken en bewerken (registreren - inloggen). De informatie in deze wiki is voor iedereen op te vragen.

Aanbestedingen[bewerken]

Syntus 3308 lijn 95 Geesteren-Borculo molen.jpg

Een groot deel van het OV in Nederland moet om de zoveel jaar worden aanbesteed. Hierdoor kan er ineens een nieuwe vervoerder of een andere kleur bus door de straat rijden.

De verantwoordelijke provincie of vervoerregio maakt eerst een programma van eisen bekend, waarna vervoerders aanbiedingen kunnen doen. De winnaar mag de concessie uitvoeren. De formele basis voor dit proces is vastgelegd in de Wet Personenvervoer 2000.

Concessietabel | Concessiekaart | Overzicht per provincie

Dienstregeling[bewerken]

DRIS display busstation Zwolle.jpg

Wat zou het openbaar vervoer zijn zonder een dienstregeling? Reizigers kunnen hiermee hun reis plannen. Dit kan met bijvoorbeeld een reisplanner, een lijnfolder of een vertrekstaat.

Alle Europese spoorwegen voeren sinds 2002 de nieuwe dienstregeling in op de zondag na de tweede zaterdag van december. De stads- en streekvervoerders passen hun diensten dan meestal ook aan, maar ook op andere momenten kunnen wijzigingen plaatsvinden.

Dienstregelingen | Dienstregeling naar jaar | Winterdienstregeling

Trein[bewerken]

DSC02157 (640x475).jpg

Nederland kent een uitgebreid spoornet. NS rijdt de Intercity's en Sprinters op het Hoofdrailnet, andere vervoerders rijden stop- en sneltreinen op regionale lijnen. Verder zijn er enkele internationale treinen.

Al deze verbindingen worden ook wel treinseries genoemd. Klik hier voor een overzicht van alle treinseries in de dienstregeling 2017.

Op deze wiki is tevens informatie te vinden over het treinmaterieel en vele huidige en voormalige stations in binnen- en buitenland.

Plaatsnaamverkortingen | Spoorwegtechniek | Spoorwegprojecten

Bus, tram en metro[bewerken]

2150-21.jpg

In heel Nederland rijden lijnbussen. Trams rijden in de vier grootste steden. Metro's rijden in Amsterdam en Rotterdam. De RandstadRail verbindt de steden Den Haag, Delft, Rotterdam en Zoetermeer.

Al deze lijndiensten rijden via vaste routes en stoppen bij haltes. Ze komen vaak samen bij een station of op een andere centrale plaats.

Op deze wiki is tevens informatie te vinden over het materieel en over bus- en tramhaltes, sneltramhaltes, busstations en metrostations.

Voormalige buslijnen in Nederland | Terminologie