Stoptrein

Uit OV in Nederland
Ga naar: navigatie, zoeken

Een stoptrein is een trein die in principe op alle stations langs een traject stopt. Stoptreinen zijn bedoeld voor vervoer over korte afstanden: vaak dienen ze als aanvoer voor intercity's op de grotere stations. De stoptrein was één van de drie treinen van het drietreinensysteem.

Sinds 2003 zijn enkele stoptreinen in de Randstad veranderd naar Sprinters. In feite zijn dat ook stoptreinen, maar ze onderscheiden zich door het ingezette materieel.

Sinds dienstregeling 2012 gebruikt de NS voor al zijn stoptreinseries de naam Sprinter. De overige spoorvervoerders zullen de term 'stoptrein' vooralsnog blijven gebruiken.

In andere landen worden de stoptreinen verschillend aangeduid: in België worden de termen Lokaaltrein (L) en S-trein (S) gebruikt, in Duitsland Regionalbahn (RB).

Uitzonderingen[bewerken]

In sommige gevallen stopt een stoptrein niet op alle stations. De redenen hiervoor zijn verschillend; maar vaak ontstaan dergelijke situaties door krapte in de dienstregeling waardoor er geen tijd is om te halteren op een station. Een voorbeeld is de 31100 die niet in Arnhem Zuid stopt.

Uitlopers van intercitytrajecten[bewerken]

Enkele intercity's rijden op het laatste deel van hun traject als stoptrein, zoals gebeurt bij de 3000 op het traject Alkmaar - Den Helder.

Materieelinzet[bewerken]

Stoptreinen worden voornamelijk gereden met:

Andere inzetten zijn natuurlijk mogelijk, zo rijdt de 8100 deels met ICM.

Bijnamen[bewerken]

Stoptreinen worden in de volksmond ook Stoppers, Sprinters of Boemeltjes genoemd.

Huidige stoptreinseries in Nederland

Zie voor de sprinterseries van de NS: Sprinter (treinsoort)

Treinserie Traject Materieel Vervoerder Opmerkingen
32000 Maastricht Randwyck - Heerlen FLIRT, GTW Arriva
32200 Nijmegen - Roermond GTW, LINT Arriva
32400 Maastricht Randwyck - Roermond FLIRT, GTW Arriva
32500 Kerkrade Centrum - Sittard FLIRT, GTW Arriva